Parkeren Nieuweweg.
Aan de Nieuweweg geldt al jaren een parkeerverbod, tenzij men een ontheffing heeft van de Gemeente Doetinchem. De laatste tijd wordt er weer vaker geparkeerd door mensen die naar de Sportschool, de Stad of naar Amphion gaan. Omdat de aanwonende die wel een ontheffing of een uitrit aan de Nieuweweg hebben hiervan overlast ervaren, gaat de BUHA vaker controleren en bekeuren. (Kosten over de € 100).
Wijkwerk Doetinchem Centrum:
Stadstuin Doetinchem
AED (Automatische Externe Defibrillator)
In onze wijk hangen op verschillende plekken AED's
Een AED wordt ingezet bij een mogelijke hartstilstand, via 112 en HartslagNu vrijwilligers.
De cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste 6 minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Voor de professionele hulpverlening is het vaak lastig om binnen deze tijd bij een slachtoffer aan te komen. Als burgerhulpverlener start jij in die kritieke minuten de eerste hulp op.
Hoe werkt het systeem van HartslagNu?
Wanneer 112 wordt gebeld, stelt de meldkamer Ambulancezorg vast of het om een mogelijke hartstilstand gaat. Als dit het geval is, ontvangen de vrijwilligers die het dichtstbij het slachtoffer zijn automatisch een alarmoproep. Je gaat als vrijwilliger naar het slachtoffer toe (of haalt eerst een AED, afhankelijk van de oproep) en je start de reanimatie alvast op. Dat kan handmatig zijn of met behulp van een AED. Je reanimeert net zo lang totdat de ambulance is aangekomen en professionals het werk van je overnemen.
Hoe word ik gealarmeerd als vrijwilliger?
Wanneer is vastgesteld dat het om een mogelijke hartstilstand gaat, worden de burgerhulpverleners die zich dichtbij het slachtoffer bevinden, binnen een straal van 750 meter, automatisch gealarmeerd. Als vrijwilliger ontvang jij een bericht op je telefoon, per app of sms. Je wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare AED op te halen en dan ter plaatse te gaan.
Waar hangen de AED’s in onze wijk?
In de Paul Krugerlaan 2, Steinlaan (Croonemate), Schouwburgplein 4-60, Raadhuisstraat (De Steck), Dr. Huber Noodtstraat (Slinghezicht), Burgemeester van Nispenstraat (Stadsmuseum). Net buiten onze wijk, bij Albert Heijn, de Jumbo, De Gruitpoort en Amphion.
Wie kan burgerhulpverlener worden?
Iedereen die kan reanimeren en 18 jaar of ouder is, kan zich bij HartslagNu aanmelden. Hoe meer mensen bij het netwerk zijn aangesloten, hoe beter het is. Je kunt je alleen registreren als hulpverlener als je een erkende reanimatietraining hebt gevolgd.Het is belangrijk om ieder jaar een opfriscursus te volgen.
Hulp verlenen wanneer jij wilt
Je verleent hulp wanneer je kunt. Zo kan het zijn dat je niet je plek acuut kan verlaten. En, weet je op voorhand dat je niet oproepbaar bent of wilt zijn, dan kun je dit ook aangeven. Dit kan je in je profiel in de app of op Mijn HartslagNu instellen. Zo heb je altijd zelf in de hand of je wel of niet opgeroepen wordt of naar een reanimatie gaat.
Meld je aan
Registreer je als burgerhulpverlener wanneer je kan reanimeren. Daarnaast moet je ook willen reanimeren als dat nodig is. Ben je al professioneel hulpverlener? Ook dan is je registratie van harte welkom!www.hartslagnu.nl